Beleving begint in het brein! 1 jaar later……

Vandaag precies 1 jaar geleden was ik 1 van de 3 gastsprekers tijdens de succesvolle open dag bij Vervoort in Goirle. Zo’n 250 mensen werden geïnspireerd door prof. Dr. Erik Scherder (klinisch neuropsycholoog; o.a. bekend van DWDD) en Kees Theeuwes van De Leyhoeve in Tilburg. En ik voelde me erg vereerd dat ik de aftrap mocht verzorgen met een presentatie over healing environment. Toegespitst op de doelgroep mensen met dementie.

Hierover is destijds een mooi en helder artikel verschenen in het Vakblad Bouwen aan de Zorg (klik hier om dit artikel te lezen).

Omdat ik graag kennis vergaar en deel, heb ik mij (uiteraard) enorm in deze materie verdiept. Hoe kan een omgeving bijdragen aan het welbevinden van zowel de bewoner met dementie alsmede de familieleden en het personeel van intramurale instellingen. En ook voor de organisatie zelf. (zie ook: interieuradvies zorginstellingen)

Het programma van mijn presentatie zag er als volgt uit:

  • Healing environment, wat is dat?
  • Voor wie doe je het en waarom?
  • Hoe zorg je voor een healing environment?
  • Samengevat

Deze presentatie is doorspekt met praktische tips, filmpjes en vele praktijkvoorbeelden. En voorzien van een literatuurlijst. Veel tips kunnen ook toegepast worden in de thuissituatie. In het kader van ‘’het langer zelfstandig thuis blijven wonen’’ ook erg behulpzaam.

Mocht je deze presentatie geheel vrijblijvend willen ontvangen dan stuur ik deze graag naar je toe. Een mail naar ingeborg@woonwerkgeluk.nl o.v.v. presentatie healing environment Vervoort volstaat.

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat ik dit artikel heb gedeeld? Dit heeft ermee te maken dat ik vrij kort na deze presentatie zelf in het medische circuit terecht kwam en vervolgens een zware buikoperatie heb moeten ondergaan. Deze heeft plaatsgevonden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Voor mij direct ook een goed voorbeeld om vanuit de rol van patiënt de omgeving te ervaren. In dit ziekenhuis was deze positief. Overigens ook bij de vooronderzoeken in het ETZ in Tilburg. Gelukkig ben ik ondertussen weer in staat om mijn werkzaamheden te hervatten en is mijn drive alleen nog maar groter geworden om o.a. in de zorgsector mijn bijdrage te willen leveren.

Op 14, 15 en 16 maart 2017 vindt de vakbeurs Zorgtotaal plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Op donderdag is onder andere dr. Ir. Milee Herweijer één van de sprekers over Evidence-based design. Voor haar staat beleving ook centraal en zij is op het onderwerp healing environment gepromoveerd. Ik  heb mogen putten uit haar ervaring wat ik nog steeds erg waardeer.

Leave a Reply